Mikä niissä villasukissa oikein kiehtoo?

Olen koko ikäni ihmetellyt, mikä ihmeen villasukkamania suomalaisia oikein vaivaa. Mikseivät ihmiset neulo vaikka lapasia? Ainakin minä tarvitsen ja käytän enemmän lapasia kuin villasukkia. Ja miksi ihmeessä ihmiset näkevät niin paljon vaivaa tehdäkseen kauniin asusteen, joka sitten piilotetaan syvälle kenkään?

Ennen tätä vuotta olen eläissäni neulonut vain yhden parin villasukkia. Nekin ainoat sukat, jotka neuloin, tein käsityötunnilla. En ole kokenut tarvetta tehdä sukkia, koska mummini, tätini ja anoppini ovat täyttäneet vaatekaappini villasukilla. Seiskaveikasta tehtyjä pareja on varmasti reilu parisenkymmentä eikä yksikään niistä ole erityisen huonokuntoinen. Käytän villasukkia vain lähinnä kotioloissa sekä kalaretkillä kumisaappaissa. Mihinkä ne sellaisesta käytöstä kuluisivat.

Näiden kaapissani asustavien villasukkien pohjalta minulle on myös muodostunut ajatus, että villasukathan ovat paksuja ja löysiä. Ne eivät mahdu lenkkariin, mutta ovat käytännöllisiä kotona ja kumppareissa. Ajattelin myös, että villasukkia on aivan tuhottoman tylsä neuloa. Aina sama malli, värit vain vaihtelevat.

Arvaattekin varmaan, mihin tämä kaikki johdattelu päätyy. Niinpä. Minuunkin iski villasukkamania. Eräänä päivänä Koukuttajan kootut -neulepodcastia katsoessani maailmani suorastaan räjähti, kun tajusin että:

  • On olemassa muitakin sukkalankoja kuin Novitan 7 veljestä.
  • Villasukka voi mahtua lenkkariin, koska ne voi tehdä myös ohuemmasta langasta.
  • Villasukasta voi tehdä juuri omaan jalkaan sopivan ja napakan. Tämä osoittautui yllättävän vaikeaksi, koska parin päivän käytön jälkeen tekemäni sukat olivat venyneet löysiksi.
  • Edes perussukkien neulominen ei ole tylsää, koska on niin monenlaisia kantapäitä, kuvioita, värejä, kavennuksia ja lankoja. Lisäksi enää ei tarvitse säätää viiden sukkapuikon kanssa vaan sukkia voi neuloa pyöröpuikoilla jopa kahta kerrallaan.

Tein villasukat Koukuttajan sukkareseptin ohjeella (ilmaisohje Ravelryssä) Novitan Venla langasta. Koukuttajalla on myös meneillään yhteisneulonta Marikal, johon tällä sukkaparilla ajattelin osallistua.

Mitä opin?

Opin tekemään sukat magic loopilla, kaksi kerrallaan. Ongelmia oli hieman saada siistiä jälkeä puikon vaihtumiskohtiin. Kyselin ja sainkin vinkkejä Facebookin neuleryhmistä. Raportoin seuraavan parin kohdalla, mitkä vinkeistä toimivat.

Tiimalasikantapää. Mahtavaa! Vihaan silmukoiden poimimista.

Mitä opettelen seuraavaksi?

Seuraavaksi yritän tehdä parin, joka ei löysty ainakaan heti. Ajattelin kokeilla hieman erilaista sukkalankaa sekä puikon kokoa ja katsoa, miten se vaikuttaa sukan ominaisuuksiin. Tietenkin minun täytyy kokeilla neuloa yksi pari sukkia varpaista varteen.

Olisi hauska kuulla, miksi sinä neulot villasukkia?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.