Käyttöä kestämättömät villasukat

Olen innostunut vasta hiljattain villasukkien neulomisesta. Ensimmäisen miehelle neulomani villasukkaparin jälkeen opin kantapään kautta, mikä kaikki voikaan mennä pieleen. Ihme kyllä vahvistamaton kantapää, onkin suunnilleen ainoa kohta sukassa, joka ei ole vielä hajonnut.

Jos olet tottunut ihastelemaan Instagram-kuvia juuri puikoilta pudonneista ja höyrytetyistä villasukista, tämän kirjoituksen raaka kuvamateriaali saattaa järkyttää sinua.

Neulo tarpeeksi pienillä puikolla

Halusin tehdä miehelleni hyvin istuvat ja napakat sukat, joita voisi hyvin käyttää lenkkareissa. Sukat olivatkin hyvät ensimmäisen päivän, jonka päätteksi ne olivat löystyneet aivan muodottomiksi ja varsi ei pysynyt enää ylhäällä ollenkaan. Internet ystävällisesti kertoi minulle, että olen käyttänyt liian suuria puikkoja.

Vasen sukka on ensimmäisestä kakkoslaatua olevasta parista.

Mikä on sitten tarpeeksi pieni puikko? Tähänhän ei voi vastata, koska jokaisen käsiala vaihtelee. Itselläni se on fingering-vahvuiselle langalle 2mm. Tällä puikkokoolla neuletiheyteni on ennen viimeistelyä 37 silmukkaa / 10cm eli aikamoista peltiä. Kastelun ja pingotuksen jälkeen neule rentoutui huomattavasti ja tiheys oli enää 34 silmukkaa / 10cm ja käytössä neulos löysäsi ja pehmeni hieman lisää. (Tässä on toki huomioitava, että superwash-käsitelty lanka voi rentoutua enemmän kuin ei superwash-käsitelty.)

Ensimmäisen parini neuloin 2,5mm puikoilla ja tämän parin varsi löystyi yli 2cm enemmän, joka on aika paljon yhdelle jalalle. Napakka neulos kestää myös muutoin kulutusta enemmän eikä näytä nukkaantuvankaan niin paljoa kuin harvempi.

Silmukoi kärki

Samaiselle parille kävi huonosti myös kärjen kohdalla. Useinhan perinteisissä villasukkaohjeissa sanotaan, että vedä lanka viimeisen 8 silmukan läpi ja päättele. Näin tein minäkin ja eipä aikaakaan, kun kärjessä ammotti valtava aukko. Hieman asiaa tutkittuani löysin toisen tavan päätellä sukan kärki, nimittäin silmukointi (engl. kitcheners stitch). Silmukointi tarkoittaa silmukkareunojen väliin ompelemalla tehtävää kerrosta, joka samalla päättää silmukat kummastakin reunasta. Esimerkiksi Mehukekkerit-blogista löytyy hyvä ohje, jos tekniikka ei ole tuttu. Taloutemme silmukoidut kärjet eivät ainakaan vielä ole lähteneet purkautumaan tai näyttäneet muutenkaan heikentymisen merkkejä, joten vaikuttaisi paremmalta tavalta päätellä.

2o 1n -resori

Nurja silmukka näyttää venyvän käytössä huomattavasti enemmän kuin oikea. Jos haluat resorin näyttävän nätiltä vielä kuvausten jälkeenkin, suosittelen tekemään 2 oikein, 1 nurin joustinneuletta. Näyttää hyvältä käytettynäkin, ainakin minusta.

Jaa ihmeessä kommenttikentässä vinkkisi käyttöä paremmin kestäviin villasukkiin!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.